HTML

Természetes Élelemmel Teljeskörűen Étkezők Klubja

Hiteles információk, hasznos programok, kedvező beszérzési források azoknak a klubtagoknak, akik tenni akarnak saját maguk és szeretteik egészséges étkezésének érdekében.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mit egyél?

2011.01.23. 16:44 TÉTÉ KLUB

Hogyan izgathatod a maximális élvezetért a GÉ-pontodat?

Az ősidőkben a szex a fajfenntartás célját szolgálta. Nem igen azért művelték ősanyáink, ősapáink, hogy pótolhatatlan élvezetben legyen részük.

Az elemi ösztön megmaradt, viszont a szexuális kultúránk változott, fejlődött.

Hasonló a helyzet a táplálkozásra vonatkozóan. Nagyon régen azért ettek őseink, hogy életben maradjanak. Nem igazán hódoltak, a gasztronómia által nyújtott élvezetnek. Ma már fontos, hogy élelmeink elfogyasztása kellő kulináris élvezetet is nyújtson.

Vannak, akik a jó szexhez hasonlítják azt az élvezetet, amit átélnek egy pompás étel-ital sor elköltésekor. Nyilván, ki-ki vérmérséklete szerint.

Na, de nézzük csak a GÉ-pontot! Mi is ez? Gasztronómiai Élvezeti pont.

Jó hír, hogy nem csak nőknek van. Ráadásul több is van belőle.

Most jön a lényeg! Ezeket kell megfelelően izgatni, hogy mennyei élvezetben legyen részünk étkezéseink során.

Folytatom a gondolatsort a következő cikkben, most csak két példa arra, hogy mi az, amivel ne izgasd ezeket a pontjaidat, és mi az, amivel bátran.

Itt van ez a konzerv. Első benyomásra azt hinném, darált sertéshús van benne, hiszen ezt írták a címkéjére. Aztán bogarászva a csomagolás – konzervdoboz – címkéjén, kiderül, hogy van benne sertéshús is, de csak a 40 dkg 10%-a, azaz 4 dkg.

Legnagyobb mennyiségben víz, azt követően gyártási (hasaalja) szalonna az alapanyaga ennek az élelmiszernek. Ezeken kívül különféle adalékanyagok, hogy összeálljon ez a massza, legyen elfogadható íze, színe, szaga.

Kérdés az, kinek elfogadható? Neked igen?

 

 

Javaslom, hogy ezzel a darált sertéshús konzervvel ne izgasd a GÉ-pontjaidat!

Izgathatod viszont például bio sertéshúsból készült darált hússal. Készíthetsz belőle fasírtot, használhatod rakott zöldségekhez, olaszos tésztákhoz.

No, de biztosan bio mind az az élelem, aminek a tanúsítványa bizonyítja, hogy bio?

Elgondolkodtató a következő eset. Pár éve egy élelmiszergyártó üzem tulajdonosa kért tőlem segítséget arra vonatkozóan, hogy az ÁNTSZ-nél lévő kapcsolataim, segítségével meg tudnánk-e oldani egy ellenőrzésből következő, számára előírt, igen költséges feladatként jelentkező problémát? Azt mondta, nem lenne hálátlan az illetékesnél.

Tolmácsoltam a hálára vonatkozó szándékát és megoldottnak nyilvánították a problémát. Ekkor jöttem rá, hogy a nem kellően fizetett hivatalnokok sem kapnak semmit ingyen az üzletekben…

Mennyi olyan hírt hallottál, olvastál, amikor romlott, vagy a romlotthoz közeli minőségű élelmiszert hoztak forgalomba, vagy csak akartak, de lebuktak? Szerinted van olyan, amiről nem is hallottál?

Szerinted van Magyarországon sok olyan 100 hektáros termőföld, ahová nem jut el a levegőn vagy a talajon keresztül vegyszer, akár kis koncentrációban sem? Ha mégis van, akkor az ott termesztett takarmánynövény genetikailag olyan, hogy növényvédő szerek nélkül ellenáll a gombás, baktériumos fertőzéseknek?

Ha nem áll ellen, akkor gyógynövény kivonatokból készült permettel védekezhet a gazda a fertőzések, növény betegségek ellen?

De ne feszegessük a témát erről az oldalról megközelítve! Nézzük máshogyan!

Mennyibe kerül egy kilogramm sertés comb az üzletekben? Mennyibe kerül egy kilogramm bio sertéscomb?

Ha nem tudod, kalkulálhatsz úgy, hogy kétszer, háromszor annyiba kerül a bio, mint a nem bio. Beszerzési forrástól függően.

Vannak tanyák, farmok, ahol a biohoz hasonló körülmények között, a biohoz hasonló technológiával nevelik, hizlalják a vágóállatokat, csirkét, tyúkot, sertést, juhot, kecskét, marhát. Az innen beszerzett vágóállatokból kitermelt hús jóval olcsóbb, mint a bio – nem kell az árban érvényesíteni a bio minősítéssel járó magas költségeket --, és minőségben igen hasonló ahhoz.

Meglepően hasonló eredményt kapnánk, ha kémiai, mikrobiológiai és érzékszervi vizsgálat alá vetnénk a bio farmról és egy nem bio tanyáról származó sertéshúst.

Sőt, igen hasonló eredményt kapnánk egy jól takarmányozott, jól tartott házi hizlalású sertésből származó hús esetén is.

Többet, vagy kevesebbet akarsz fizetni ugyanazért a minőségért?

Létrehoztunk egy csoportot a következő célokkal:

  • a tagokat hasznos és hiteles információkkal lássuk el arra vonatkozóan, hogy mit egyenek, mit ne egyenek, ha egészségesen akarnak táplálkozni,
  • a tagok részére szervezzünk olyan programokat, amelyeken az egészséges táplálkozásra, életmódra vonatkozó konkrét ismereteket szerezhetnek, és azokat a gyakorlatban sajátíthatják el,
  • a tagok által hozzáférhető adatbázist hozzunk létre, amely tartalmazza a vegyszerektől és feltételezhetően káros adalékanyagoktól mentes, természetes élelmek beszerzési helyeit, lehetőségeit.

 

Gyere, csatlakozz csoportunkhoz! Regisztrálj itt az oldalon!

 

2011. január 23.     Üdvözlettel: Nagy József, táplálkozási tanácsadó

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás élelmiszer élelem táplálék

A bejegyzés trackback címe:

https://teteklub.blog.hu/api/trackback/id/tr752607614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása