HTML

Természetes Élelemmel Teljeskörűen Étkezők Klubja

Hiteles információk, hasznos programok, kedvező beszérzési források azoknak a klubtagoknak, akik tenni akarnak saját maguk és szeretteik egészséges étkezésének érdekében.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

A 3 legfontosabb tényező, amitől szép lesz a test

2011.01.29. 20:24 TÉTÉ KLUB

A 3 legfontosabb tényező, amitől a váll, mell, hát, far és a comb szemet gyönyörködtető lehet!

Mi az a három legfontosabb tényező, ami döntő szerepet játszik abban, hogy milyen lesz a váll, a mell, a hát, a far és a comb?

A következő:

  1. Genetikai adottságok.
  2. Mozgás.
  3. Táplálkozás.

Nézd csak, ezen az 1938-ban készült fotón milyen szemet gyönyörködtető válla, háta, fara és combja van a család kedvenc hízójának!

 

Manapság ilyet már nem igen látni. Pedig ennek a hízónak a húsa, az ebből készült kolbász, szalonna olyan táplálék volt, amit ma is bátran ajánlok neked.

Genetikai adottságok. Kicsi fej, nem úgy, mint a mai hegedűtok fejű sertéseknél. Apró lábak, nem úgy, mint a mai modell alkatú disznók a hosszú, vékony lábaikkal, combjaikkal. Széles vállak és széles hát, óriási hátsó comb (első comb a lapocka).

Mit gondolsz, hol vannak ennek a hízónak a génjei? Senki sem tudja. Nem őrzi génbank.

Vannak genetikailag a nagyüzemi tenyésztésre, hizlalásra kifejlesztett hús jellegű „modern” sertések. Ezek húsát és a belőlük készített termékeket fogyasztjuk táplálékként.

Hm, szemet gyönyörködtető mell! Szereted a csirke-, vagy pulykamell ételeket? Ha összehasonlítanánk egy mostani „E” kosaras méretűt egy 50 évvel ezelőttivel, akkor azt tapasztalnánk, hogy ránézésre ugyanaz. Viszont az állaga, íze feledhetetlenül magasabb gasztronómiai élvezetet jelent az 50 évvel ezelőttinek. Tápértékéről nem is beszélve.

Mozgás. A fenti képen látható hízót járatták. Kiengedték az udvarra bogarászni, turkálni, kihajtották a legelőre a kondával. Megdolgoztatta az izmait, tornázott a coca.

Hogy miért fontos ez? Sokkal kiválóbb az állaga a húsának, másak a jellemző kémiai paraméterei, ami fontos a tápérték és az ételként, élelemként történő felhasználásuk  eredményeként jelentkező kulináris élvezet szempontjából.

Jellemzően nagyüzemi tartásból származnak a vágóállataink. Mintegy 15-20 lépést tesznek meg naponta, ennyi a mozgásuk (vagy még ennyi sem).

Teljesen más kémiai, biokémiai folyamatok játszódnak így le a húsukban (izomszöveteikben). E miatt is lesz alacsonyabb minőségű a hús a fenti példához képest. Húskészítmények gyártásakor pedig, hogy kompenzálják a hiányosságokat, különféle adalékanyagok felhasználásával állítanak elő olyan készítményeket, ami hasonlít ahhoz, mint amelyik jó minőségű húsból készül.

Táplálkozás. Mit gondolsz, mit evett a fotón látható coca? Nem halliszt, szója, vágóhídi hulladék, elpusztult állati tetemek, takarmánynövények és különféle szerek felhasználásával gyártott tápokat.

Hanem kukoricával, búzával, korpával, a legelő zöldjeivel – számos gyógyhatású növényekkel a legelőn --, lucernával, parajjal, tökkel és moslékkal (a sertés mindenevő, gumós zápfoga van!) etették. Nyilván, az akkori moslékban nem voltak (vegy)szermaradványok, veszélyes anyagok.

Na, most fogod megérteni, miért hoztam példának ezt a jóképű hízót.

Mit eszel meg, amikor felvágottat, párizsit használsz a szendvicsed készítéséhez?

Mit eszel meg egy bécsi szelet, egy rostélyos, vagy egy rántott hús elfogyasztásakor?

Mitől lesz a Te vállad, melled, hátad, feneked, combod szemet gyönyörködtető?

Nyilván a génjeid befolyásolják és meghatározó az is, mennyit, és hogyan mozogsz.

Gondolj csak bele, mi az, amivel súlyozottan befolyásolni tudod azt, hogyan nézz ki? Hogyan érezd magad? Milyen legyen az életminőséged? Az életerőd!

Naponta eszel háromszor (kétszer biztosan). Havonta 90-100-szor. Ha nem okosan, odafigyelve teszed ezt, akkor egy év alatt teljesen kicsezshetsz magaddal. Annyira, hogy nehéz lesz helyre hozni.

Figyelj oda! Alakíts ki a számodra kedvező és egyben szükséges táplálkozási szokásokat!

Megeszed az antibiotikumokkal injekciózott, szermaradványokat tartalmazó vágóállat húsát? Elfogyasztod az egy helyben tespedő, táppal tuningolt sertésből származó vizenyős karajt párolva, hogy ne legyenek zsírpárnácskáid? Mik lesznek helyette?

Mi lesz, ha megeszed azt a sokféle adalékanyagot, ami sok-sok élelmiszerben benne van?

Narancsbőröd? Allergiád? Alvászavarod? Anyagcsere problémád? Túlzott fáradékonyságod?

Esetleg ingerlékeny leszel, harapsz a semmiért is?

Aztán gondolkodsz, mitől is jelentkeztek ezek a tünetek…

Nem is gondolsz arra, hogy attól, amit hónapokon, éveken át megeszel élelmi-szert az élelem helyett…

Legyintesz: ah, no problem? Megteheted. Legfeljebb bele pusztulsz.

Én megteszem azt, amit lelkiismeretem diktál, amire szakmai tudásom feljogosít.

Mondhatod, mit akar ez a pasi? Igaz, amiket mond?

Szerinted jelentéktelen az általam feszegetett probléma? Szerinted foglalkoznak jelentéktelen dolgokkal kormány szinten? Foglalkoznak uniós szinten?

Nézd ezt a hirdetést!

 

Más kérdés, hogy miért nem hatékonyan foglalkoznak ezzel a témával…

Érdekel? Elmondom majd véleményemet.

Célom, hogy létrehozzak egy közösséget, amely hozzám csatlakozva olyan étkezési szokásokat fog kialakítani, amellyel egészsége, erőnléte, fizikai és szellemi frissessége, életminősége, élettartama jelentősen növekedni fog amellett, hogy minden egyes étkezését fantasztikus élvezetként éli meg.

Annak érdekében, hogy ezt elérjem, hiteles cikkekkel, tanulmányokkal, online és személyes előadásokkal, bemutatókkal, programokkal közvetítem üzenetemet, adom át tudásomat, tapasztalatomat. Természetesen személyre tervezett megoldással, ajánlással, tanácsadással is segítek. Neked is!

Egyél tiszta, teljes körű élelmet, ennivalót! Táplálkozz hasznosan és élvezettel!

 

Létrehozzuk a TÉTÉ Klub-ot a következő célokkal:

  • a tagokat hasznos és hiteles információkkal lássuk el arra vonatkozóan, hogy mit egyenek, mit ne egyenek, ha egészségesen akarnak táplálkozni,
  • a tagok részére szervezzünk olyan programokat, amelyeken az egészséges táplálkozásra, életmódra vonatkozó konkrét ismereteket szerezhetnek, és azokat a gyakorlatban is elsajátíthatják,
  • a tagok által hozzáférhető adatbázist hozzunk létre, amely tartalmazza a vegyszerektől és feltételezhetően káros adalékanyagoktól mentes, természetes élelmek beszerzési helyeit, lehetőségeit.

 

Érdekesek számodra a blogon olvasott bejegyzések?

Szeretnél olyan élelmekkel táplálkozni, amelyek egészségedet, szellemi és fizikai aktivitásodat szolgálják, emellett élvezetet nyújt számodra a fogyasztásuk?

Szólj hozzá a bejegyzésekhez! Írd meg kérdéseidet, véleményedet, szándékodat a klubbal kapcsolatban a teteklub@gmail.com e-mail címre!

2011.01.30. Baráti üdvözlettel: Nagy József, táplálkozási tanáűcsadó

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teteklub.blog.hu/api/trackback/id/tr372623878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása