HTML

Természetes Élelemmel Teljeskörűen Étkezők Klubja

Hiteles információk, hasznos programok, kedvező beszérzési források azoknak a klubtagoknak, akik tenni akarnak saját maguk és szeretteik egészséges étkezésének érdekében.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mennyivel jobb az 1.200 forintos virsli a 200 forintostól?

2011.01.29. 19:40 TÉTÉ KLUB

Szilveszter előtt óriás plakáton tálalták a kilogrammonként 200 forintos virslit. Elgondolkodtam azon, milyen okosak azok a kollégák, akik úgy összeraknak egyí virslinek látszó húskészítményt, ami jó ízű és ilyen olcsó.

 

Tudom, szükség van az ilyen olcsó termékekre is, mert különben sokak szilveszteri asztalán nem lehetne a szokásos virsli.

 

A legalacsonyabb minőségű hús  - amiből a virsli készülhet – üzemi előállítási költsége legalább duplája a virsli árának. Még a szalonnáé is.

Akkor miből készül ez a virsli, ha ilyen olcsón adják?

 

Szinte nyomokban fellelhető mennyiségű húsból, kevés zsíradékból és sok vízből, valamint az ezeket összetartó adalékanyagokból, fehérjét pótló szójából, íz- és színfokozó szerekből (a teljesség igénye nélkül).

 

No, ez az az élelem, amit nem ajánlok! Az ilyen virsliben lévő szerekre nincs szüksége a szervezetednek!

 

Jogosan kérdezheted, hogy akkor mit egyél?

 

Inkább azt a virslit, ami 1.200 Ft/kg! Abban - feltételezhetően - több a hús, ezáltal tápértéke magasabb, valamint kevesebb kötő-, fehérjepótló anyagot, zsírt tartalmaz, ami hozzájárul a jellegtelen ízhez.

 

Ugyanis a kérdésre nem tudom azt válaszolni, olyat egyél, amelyikben nincsenek ilyen szerek.

Hetven éve csak húsból, szalonnából és vízből gyártották a virslit. De ebbe most ne menjünk bele…

Ma már mindegyikben van valamilyen adalékanyag. Törekedj olyan virsli fogyasztására, amelyikben a lehető legkevesebb van ezekből!

 

Légy körültekintő vásárláskor! Ne csak a virslinél! A napokban kiderült, többféle élelmiszer – a baromfihús is – dioxinnal szennyezett Németországban. Biztosan halottál róla. Ez pedig rákkeltő.

 

Kiderült az is, hogy egy bizonyos helyen, állati takarmányban nukleáris szennyezettséget, radioaktivitást tapasztaltak. Természetesen mindkét esetben intézkedtek az illetékes hatóságok. Tehát félned nem kell! De ez nem jelenti azt, hogy ne légy óvatos és tudatos fogyasztó!

 

Sokan úgy gondolják, a bio élelmiszer biztonságot is jelent. Igen, vannak olyan bio termelők, akik megbízhatóak. Persze az is előfordul, hogy hiába a tanúsítvány, a gyakori ellenőrzés, mégsem igazán bio az a bio. De tudok olyan beszerzési forrásokat, ahol bio körülmények között tenyésztik a vágóállatokat, a zöldségeket, gyümölcsöket, de nincs tanúsítványuk arról, hogy a termékük bio.

 

Következő alkalommal erről a bio dologról fogok írni részletesebben.

 

Kérlek, mondd el véleményedet!

  

Írd meg nem publikus kérdésedet a teteklub@gmail.com e-mail címünkre és válaszolunk neked!

 

2011.01.10.  Üdvözlettel: Nagy József, táplálkozási tanácsadó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teteklub.blog.hu/api/trackback/id/tr552623792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása